As-Siddiq

Posted on Updated on

Siapa yang tidak biasa dengan perkataan As-Siddiq?

Sebut sahaja As-Siddiq, minda kita secara pantas memikirkan tentang seorang sahabat Nabi yang agung, Saiyidina Abu Bakr RA. Kisah kehebatan beliau banyak diceritakan dalam kitab-kitab yang masyhur yang ditulis oleh pelbagai ulama berzaman-zaman. Sedutan kehidupan beliau banyak yang boleh dipelajari oleh generasi-generasi kini dan mendatang.

Beliau bukan secara tiba-tiba menjadi sahabat yang paling rapat dengan Nabi.
Beliau bukan secara tiba-tiba boleh membenarkan kata-kata Nabi selepas peristiwa Isra’ Mi’raj.
Beliau bukan secara tiba-tiba dipilih oleh Nabi sebagai peneman ketika peristiwa hijrah ke Madinah Al-Munauwarah.
Beliau bukan secara tiba-tiba dilantik oleh para sahabat yang lain sebagai pengganti Nabi untuk memimpin umat Islam sesudah kewafatan Nabi.

Beliau telah bersahabat dengan Baginda sebelum kerasulan lagi. Apabila Baginda diangkat menjadi Rasul, beliau adalah antara assabiqun alawwalun dan telah menyerahkan dirinya secara keseluruhannya untuk Islam.

Dalam peristiwa Isra’ Mi’raj, beliaulah yang membenarkan kata-kata Nabi dan mempercayainya tanpa soal. Gelaran as-Siddiq yang diberikan kepada beliau ini bukanlah semata-mata kerana beliau membenarkan kata-kata Nabi, malah ia lebih daripada itu.

As-Siddiq dari satu sudut memberikan gambaran bahawa pemegang gelaran ini adalah orang yang sentiasa bercakap benar. Sifat sebagai as-Siddiq ini adalah sifat yang mana apa yang dipercayai dalam hatinya adalah sama dengan apa yang dilakukannya. Dalam erti kata lain, apabila Abu Bakr RA membenarkan kata-kata Nabi dalam peristiwa isra’ mi’raj, beliau membenarkan tanpa ada se-zarah keraguan pun dalam hatinya.

Dalam peristiwa perang Tabuk, Abu Bakr RA telah menyerahkan seluruh hartanya untuk persiapan peperangan. Lalu Rasulullah telah bertanya kepadanya, “Apa yang kamu tinggalkan untuk dirimu dan keluargamu?”. Beliau menjawab, “Allah dan Rasul-Nya”, dan sesungguhnya kepercayaan yang beliau ucapkan itulah selari dengan imannya yang sangat yakin bahawa Allah akan membantunya mencukupkan keperluan diri dan keluarganya.

Tiada keraguan pada imannya, tiada keraguan pada amalnya.
Apa yang diucapkan atau dilakukan, itu adalah benar-benar terjemahan imannya.
Apa yang betul-betul dicintainya, itulah yang benar-benar yang dikejarnya.
Tiada langsung perbezaan antara apa yang diimaninya dan apa yang dimalkannya.
Itulah As-Siddiq.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s