Ramadhan 1435H

Posted on

Mengikut kalendar Malaysia, umat Islam di sini akan mula menyambut kehadiran Ramadhan 1435H pada 29 Jun iaitu pada hari Ahad. Sama seperti tahun-tahun sebelumnya, Ramadhan di Malaysia adalah suatu bulan yang tarikh dan tempohnya telah dijangkakan sejak awal-awal lagi. Pengumuman oleh penyimpan mohor besar raja-raja hanyalah suatu formaliti.

Ini berbeza dengan hakikat di negara yang mana Muslim adalah minoriti. Di Amerika misalnya, umat Islam menentukan tarikh mula berpuasa sehari dua sebelum tarikhnya selepas menentukan anak bulan Ramadhan sudah hadir atau tidak. Bahkan di sana, umat Islam mula berpuasa pada tarikh yang berbeza-beza berdasarkan ijtihad majlis syuro penduduk setempat. Jadi jangan hairan sekiranya anda datang ke Amerika melihat umat Islam di Washington masih berpuasa, sedangkan di Los Angeles sudah beraya 🙂

Pun begitu, pengalaman saya berpuasa di Amerika sungguh berbeza.

Di Malaysia, Ramadhan belum tiba, tetapi sudah banyak iklan raya muncul di media. Promosi yang pelbagai, daripada baju raya sehingga ke buffet berbuka. Raya itu disambut dengan suasana yang sangat luar biasa. Ada kemungkinan ini adalah kerana business ingin mengambil kesempatan untuk melariskan produk-produk mereka.

Pengalaman saya di Amerika sewaktu musim perayaan agama mereka lebih kurang sama. Yang dibesar-besarkan ialah hadiah (Krismas) dan pada waktu itu business melakukan segala jenis promosi untuk memastikan produk mereka laris.

Sebaliknya, Ramadhan dan Syawal di Amerika ternyata amat berbeza.

Apabila Ramadhan tiba, kami saling berbalas ucapan dengan mendoakan agar kami dapat memanfaatkan Ramadhan sebaik mungkin, lebih baik daripada tahun sebelumnya. Tarawikh di sana, sekalipun imam memilih surah yang pendek, bacaan imam tersebut sungguh tertil. Tetapi pada kebiasaannya, imam memilih untuk menghabiskan 1 juzu setiap malam. Secara keseluruhannya, isya dan tarawikh mengambil masa dalam 1.5 jam untuk disempurnakan. Saya masih ingat kaki saya menjadi sangat lenguh kerana tidak pernah dilatih untuk beridiri lama.

Apabila Ramadhan sudah hampir ke penghujungnya, imam sering mengingatkan agar merebut peluang terakhir Ramadhan. Tibanya raya, orang Islam berkumpul di dewan yang lebih besar untuk menampung jumlah jamaah yang lebih ramai daripada biasa. Seusai solat, jamuan makan dihidangkan, kemudian ke’hangat’an raya “terhenti” setakat di situ, lebih kurang. Selain daripada aktiviti ziarah, tidak ada yang luar biasa. Tetapi Ramadhan dan raya di sana penuh makna.

Saya mula belajar untuk lebih menghargai Ramadhan sewaktu saya di sana. Mungkin kerana kurangnya perhatian diberikan kepada aktiviti memborong baju raya, mungkin juga kerana tidak lagi memikirkan aktiviti untuk merebut duit raya. Tumpuan pula lebih diberikan kepada memperbaiki dan meningkatkan ibadah.

Suasana dan komuniti di sana berperanan besar dalam membentuk persepsi yang sebenar terhadap Ramadhan. Yang sepatutnya dikejar ialah Ramadhan. Yang sepatutnya dirindui ialah Ramadhan. Yang sepatutnya dinanti-nanti ialah Ramadhan.

Syawal itu hari kemenangan. Tapi apa erti kemenangan sekiranya puasa kita sekadar lapar dan dahaga? Apa erti kemenangan sekiranya puasa kita tiada beza dengan hari-hari lainnya? Apa erti kemenangan sekiranya puasa kita gagal mengubah diri kita? Apa erti kemenangan sekiranya kita tidak melipat-gandakan usaha sepanjang berada di dalamnya?

Ramadhan akan datang, kita perlu lebih bersedia menyambutnya.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s